Boala celiacă

Boala celiacă afectează 1% din populație și apare la indivizi predispuși genetic care dezvoltă inflamație la nivelul intestinului subțire după ingestia de gluten. Simptomele sunt variate și constau în tulburări digestive sau extradigestive; o proporție semnificativă de pacienți pot fi chiar asimptomatici. Riscul de boală celiacă este crescut la rudele de gradul I ale celor deja diagnosticați cu această boală, la cei cu tiroidită autoimună sau diabet zaharat tip 1.

Cele mai populare mituri si confuzii legate de boala celiacă și dieta fără gluten

Iată o listă a semnelor și simptomelor care pot apărea în boala celiacă:

diareeconstipațiebalonareflatulențăscădere în greutatedurere abdominală recurentăobosealădefecte de smalț dentarinfertilitateafte bucaledureri articulareanemie prin deficit de fierdepresieînălțime micăosteoporozăataxie

Ce este boala celiaca?

Boala celiacă sau intoleranţa la gluten este o  afecţiune autoimună care poate debuta la orice vârstă, începând cu perioada copilăriei, și  care este declanșată de ingestia  de gluten.

Consumul de gluten de către persoanele  intolerante duce la apariţia de leziuni la  nivelul intestinului subţire, condiţie numită  enteropatie glutenică.

Simptomele bolii celiace afectează în mod diferit pacienții, dar cel mai adesea simptomele bolii includ diaree  cronică, balonare, greață, vomă, malabsorbție, anemie, amețeală, oboseală cronică sau stăride agitație. Pe termen lung, boala celiacă nediagnosticată și/sau netratată este asociată cu alte boli autoimune și cu unele tipuri de cancer.

Singurul tratament pentru boala  celiacă este DIETA STRICTĂ  FĂRĂ GLUTEN. Boala celiacă  nu se vindecă, însă pacienții  care respectă strict dieta pot  avea o viață normală.

Glutenul este o proteină care se găsește  în grâu, orz, secară și deseori ovăz. Glutenul contaminează însă foarte ușor celelalte alimente cu care intră în contact, iar bolnavii celiaci pot consuma DOAR alimentele necontaminate.

Stabilirea diagnosticului de boală celiacă se determină în urma analizelor de sânge (se fac anticorpii antitransglutaminazici). Ulterior, dacă se pune diagnosticul de intoleranță la gluten, se face o biopsie pentru a afla stadiul de evoluție a bolii.

Predispuși să dezvolte boala celiacă sunt:

  • persoanele care prezintă afecțiuni autoimune: diabet zaharat de tip 1, tiroidită autoimună, scleroză multiplă;
  • persoanele cu afecțiuni genetice specifice (sindromul Down, Turner, Williams);
  • rudele de gradul 1 ale pacienților cu intoleranță la gluten.