Stimate pacient,

Dvs. sunteți în evidența medicală pentru suspiciunea de boală celiacă.

Dacă ați fost depistat cu anticorpi pozitivi pentru boala celiacă sau vi s-a recomandat testare pentru boală celiacă prin endoscopie, va invităm să luați parte la o acțiune de evaluare privind rolul biopsiei intestinale în diagnosticul acestei afecțiuni.

Detalii

Evaluarea are loc în centre de gastroenterologie de renume din 11 țări sub forma unui proiect multicentric sub coordonarea Universității din Salerno (Prof. Dr. Carolina Ciacci).

Potrivit ghidurilor în vigoare (Rubio-Tapia ACG 2013; Ludvigsson BSG 2014), diagnosticul de boală celiaca la adulți se stabilește pe baza asocierii rezultatelor anticorpilor pentru boala celiacă cu cele ale biopsiei intestinale. La copii, ghidul actual (ESPGHAN 2012) permite stabilirea diagnosticului fără endoscopie cu biopsie la unii copiii, în cazuri selectate, când sunt îndeplinite anumite criterii. În acest context, a apărut întrebarea dacă și anumiți pacienți adulți ar putea fi diagnosticați fără endoscopie cu biopsie intestinală.

Proiectul actual își propune să stabilească dacă diagnosticul fără biopsie ar putea fi stabilit și la unii pacienți adulți.

Ce presupune participarea la proiect?

Dvs. veți efectua în mod obișnuit endoscopia cu biopsie pentru stabilirea diagnosticului de boală celiacă (conform ghidurilor în vigoare) și în plus, la momentul endoscopiei vi se va recolta o proba de sânge care va fi analizată centralizat, la doua laboratoare externe din Europa și SUA, privind nivelul anticorpilor de boala celiacă. O serie de date privind simptomele dvs, valoarea anticorpilor și rezultatul biopsiei vor fi înregistrate de echipa de studiu într-o bază de date anonimizată. Datele dvs personale de identificare vor fi complet confidențiale și nu vor fi transmise către terți.

Proiectul va răspunde la o întrebare importanta privind diagnosticul bolii celiace la adulți. Studiul este neremunerat, atât pentru personalul medical implicat, cât și pentru pacienți.

Dacă sunteți interesat să participați, vă rugăm să contactați pe

Dr Balaban Vasile, Spitalul Universitar de Urgenta Militar Central „Dr. Carol Davila”, vbalaban@yahoo.com