Boala celiacă este o afecțiune sistemica (afecteaza intregul organism), cronică (pentru toata durata vietii) de tip autoimun care afectează în principal intestinul, generată de ingerarea glutenului, la persoanele predispuse genetic. Este una dintre cele mai întâlnite boli induse de alimente din zilele noastre.

Boala celiacă este/reprezinta una din formele de intoleranța la gluten cu caracter permanent (pentru toata durata vietii). Intoleranta apare mai exact la complexul de proteine din grâu, secară și orz, fracțiunea proteică toxică fiind mai ales gliadina. În cazul persoanelor care suferă de boala celiacă, glutenul este perceput ca o substanță străină, ceea ce înseamnă că sistemul imunitar începe in mod aberant să producă anticorpi împotriva propriului organism. În timp, această reacție anormală are ca rezultat un grad variabil de leziuni mai ales intestinale. Vilii intestinali se aplatizează și împiedică absorbția substanțelor nutritive, în special a grăsimilor, calciului, fierului și folaților.

Aceasta enteropatie (afecțiune a intestinului subțire, în acest caz de origine inflamatorie) este reversibilă, adică intestinul își revine, cu condiția respectării unui regim strict fără gluten.

Cum apare boala celiacă?

În apariția bolii sunt implicați factori genetici, imunologici și de mediu, însă ultimele cercetări în domeniu arată că cei genetici sunt factorii predispozanți esentiali. Fără aceștia, factorii de mediu sau infecțiile nu pot duce, pur și simplu, la apariția bolii.
Ca în majoritatea bolilor autoimune, întrebarea rămâne deocamdată fără răspuns. Unii cercetători susțin că rotavirusul ar declanșa intoleranța la gluten, alții sunt de părere ca trigger-ul ar fi un stress major, însă există un numitor comun: predispozia genetică, gena de risc HLA-DQ2/DQ8.

Boala celiacă poate apărea la orice vârsta, preponderent la femei faţă de bărbaţi. Dacă este nediagnosticată, se poate ajunge la malnutriţie severă (cu întârzierea dezvoltării la copii), osteoporoză, infertilitate şi chiar la complicaţii severe cum ar fi limfomul intestinal.

Semne și simptome

Supranumită şi “boala cameleon”, boala celiacă are peste 300 simptome şi afecţiuni asociate.
Boala celiacă clasică prezintă, prin definiție, semne și simptome de malabsorbție: diaree, steatoree, pierdere în greutate sau stagnare în înălțime.
Tabloul clinic este însă mult prea variat de la o persoană la alta, putând să apară una sau mai multe dintre următoarele manifestări:
– cutanate recurente: leziuni pe piele, urticarii, erupții (pruriginoase sau nu)
– digestive : diaree cronică, constipație, balonare sau disconfort permanent
– endocrinologice: probleme tiroidiene, întârzieri de creștere
Exista însă și persoane la care boala poate fi asimptomatică.

Cum se diagnostichează boala celiacă?

Simptomele foarte variate, care se pot asocia cu o mulțime de afecțiuni și dezordinea în pașii de diagnostic fac ca boala celiacă să fie sever sub-diagnosticată. Din păcate, nu numai România se confruntă cu această situație, ci întreaga lume. În Franța, de exemplu, din procentul estimat de 1% de persoane cu intoleranță la gluten, maxim 20% sunt diagnosticați.
Deși prima mențiune a bolii celiace a fost făcută încă din secolul al doilea d.Hr și cercetările celiachiei au avansat mult de-a lungul timpului, abia în ultimii 20 de ani s-a concretizat un protocol pentru diagnosticare care cuprinde:
– analizele de laborator (anticorpi anti-transglutaminază, anti-endomisium, anti-peptide gliadinice deamidate);
– efectuarea endoscopiei cu biopsie din partea superioară a intestinului subțire (duoden);
– constatarea remisiei simptomelor după o dietă fără gluten.
Unii pacienți celiaci au anticorpi negativi și, în caz de suspiciune ridicată, poate fi necesară o endoscopie pentru a stabili diagnosticul.

Cum se tratează boala celiacă?

Spre deosebire de alte boli, pentru boala celiacă nu există în momentul de față tratament medicamentos și/sau chirurgical. Tratamentul constă în respectarea dietei stricte fără gluten.

Este foarte important ca înaintea începerii regimului, să fie stabilit cu certitudine diagnosticul de boală celiacă.